České ryby jsou zdrojem velmi kvalitního zdravotně nezávadného masa, které obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a zdraví prospěšné rybí tuky. Ryby s českých chovů jsou oblíbené i za hranicemi našeho státu. Není však škoda, že téměř polovina těchto kvalitních českých ryb nekončí na talířích u nás doma, ale vyváží se do zahraničí?
O tom, že sladkovodní ryby by měly být nedílnou součástí zdravého jídelníčku, není snad pochyb. Z hlediska obsahu bílkovin se maso sladkovodních ryb vyrovná masu teplokrevných živočichů, navíc bílkoviny v rybím mase mají jednodušší stavbu, tudíž jsou oproti vepřovému či hovězímu masu snadněji stravitelné.
Z hlediska zdravé výživy zcela výjimečné postavení zaujímají tuky v rybím mase, protože obsahují zdraví prospěšné n-3 nenasycené mastné kyseliny ( dříve omega-3 kyseliny). U těchto látek byl prokázaný preventivní účinek proti onemocněním srdce a cév a dalším civilizačním chorobám. Maso sladkovodních ryb je také cenným zdrojem vitamínů a minerálních látek.
Rybníkářství a chov ryb má v Čechách i na Moravě dlouholetou tradici sahající až do 11. století a svůj věhlas si v minulosti získalo především díky vysoké úrovni chovu kapra. Největší rozkvět zažilo české rybníkářství v 16. století v době velkých stavitelů rybníků Štěpánka Netolického a Jakuba Krčína z Jelčan, kteří působily v nejznámější české rybníkářské oblasti – na Třeboňsku.
Důkazem toho, že se vysoká úroveň chovu sladkovodních ryb v Čechách a na Moravě zachovala až do dnešní doby jsou dvě ochranná označení Evropské unie pro zemědělské a potravinářské výrobky, které získali Pohořelický kapr a Třeboňský kapr).
Přestože je Česká republika významným producentem kvalitních sladkovodních ryb, jejich spotřeba u nás je velmi nízká oproti ostatním zemím v Evropské unii. Průměrný občan Evropské unie spotřebuje okolo 11 kg ryb ročně, v České republice se spotřeba rybího masa pohybuje okolo 5,5 kg na občana a z toho na sladkovodní ryby připadne pouze 1 kg.
Zvrátit nízkou spotřebu sladkovodních ryb u nás se pokouší kampaň Ryba domácí, která je určena nejen pro širokou veřejnost, ale také pro profesionály z oblasti gastronomie. Cílem této kampaně je, aby se pochoutky ze sladkovodních ryb dostaly na náš stůl častěji, ať už doma či v gastronomických zařízeních.
Ubytování - rybaření v ČR: Nabídka chat a chalup pro vaši dovolenou v dosahu rybářských revírů.
Kapr bez kostí - video: Prohlédněte si na videu návod, jak připravit kapra bez kostí.
Penzion Třeboň - ubytování: Využijte nabídku ubytování v Třeboni v penzionu Schwarzenberský seník. Užijte si relaxaci na Třeboňsku.
Sportovní rybolov: Informace o možnosti sportovního rybolovu na Třeboňksu.