Český kapr.cz - home page
Česká ryba » ryby

Kapr obecný

Kapr obecný ( Cyprinus Carpio ) je nejvýznamnější rybou našeho i evropského rybníkářství, je velmi cennou sportovní rybou mimopstruhových tekoucích vod i nádrží. (U kulturních kaprů jsou známy 4 fenotypy ošupení) Š-šupinatý, L-lysec, Ř-řádkový, H-hladký. Pro ozdobu byli vyšlechtěni kapři zlatě a tříbarevně (koi) zabarvení. Kříží se s oběma karasy, tolstolobikem bílým, tolstolobcem pestrým, línem a amurem bílým. Průměrná váha lovených ryb je okolo 2 kg.

Tradiční česká ryba kraluje domácímu trhu sladkovodních ryb především díky vánočním tradicím. Prodej živého vánočního kapra je každoroční akcí, která zvedá obraty rybářským společnostem. V tomto období utrží rozhodující část celoročních příjmů.

Celoroční prodej kaprů

V poslední době se začíná kapr objevovat na pultech obchodů celoročně. Ve velkých hypermarketech je běžně k dostání kapr čerstvý chlazený, uchovávaný na ledu. Kromě kuchané ryby se setkáváme i s porcemi kapra jako jsou půlky, trup, filet, vnitřnosti atd.

Speciální pozornost zasluhuje kapří filet, který díky zpracování ve zpracovně má rozrušené hřbetní kůstky, které při konzumaci filetu nejsou pro člověka patrné.

V menších obchodech, kde není možno čerstvou rybu uchovávat na ledu, se objevují kapří porce ve vakuovém balení. Běžně je k dostání kapr mražený.

Cyprinus Carpio

Kapr je jednou z nejznámějších, a snad i nejvýznamnějších, sladkovodních ryb nejen u nás. O tom svědčí i fakt, že tvoří přes 80% veškeré rybí produkce jak v přirozených vodách, tak v rybníkářství. Jeho původní domovskou oblastí v Evropě byly velké řeky spadající do úmoří Kaspického jezera, Černého a Středozemního moře. Dnes je však rozšířen prakticky po celém světě. Český kapr je dlouhá léta chlouba českého rybníkářství a pojmem po celé Evropě. Pro své výborné hospodářské výsledky a kvalitní chutné maso je neustále vysazován do chovných i sportovních revírů.

Kapr je teplomilná všežravá ryba zdržující se u dna. Ovšem na podmínky není nikterak náročný, a tak přesto že se mu nejlépe daří v dobře prohřátých vodách, přizpůsobí se též drsnějšímu tekoucímu prostředí. Jeho potrava je velmi pestrá, od živočišné (žížaly, menší červy, hmyz, blešivec a někdy údajně i drobnější rybičku) až po rostlinnou. Za tu mu pro rybáře může sloužit hlavně: chléb, různé druhy luštěnin, kukuřice, brambora atd.

Hospodářský význam kapra

Jednou z jeho hospodářských předností je jeho velmi rychlý růst. Už ve třetím roce tak může dosahovat hmotnosti okolo 2 kg a více. Nejvyšší doložený věk této ryby je okolo 50-ti let. Největším exemplářem byl asi 150cm dlouhý a přibližně 40 kg vážící kousek. V Čechách drží primát úlovek, z roku 1978, který měl asi 108 cm a vážil přibližně 29 kg.

Kapr, jako všechny nedravé ryby, má v tlamě místo zubů a jazyka tzv. požeráky. Požeráková kost, na níž, po každé straně, stojí pět stoličkových zubů, je uloženy před vchodem do hltanu a spolu s bulvou, drtí, lisují a vhodně upravují potravu, která jde přes hltan až do svalnatého jícnu. Ten končí v žaludkové části střeva.
Podobně jako většina ryb se rozmnožuje třením. K tomu dochází zpravidla od května do června ve stojaté, prohřáté vodě, bohaté na rostliny, kam klade samička jikry. Ty posléze svým mlíčím oplodní sameček. Jiker je asi do 1milionu kusů. Mají průměr kolem 1,5–2,0 mm a světle žlutou barvu. Pohlavní zralost dostávají ryby asi kolem třetího, čtvrtého roku života.

Tělo kapra je robusně stavěné, celé nebo zčásti pokryté šupinami. Hlava je poměrně krátká, tupá a ústa jsou směřována dolů. Pohyblivé a vysunovatelné rty vytvářejí rypec. Na horním rtu jsou 4 vousky. Původní divoká říční forma je nízkotělá, celé tělo má pokryté šupinami a linie hlavy přechází plynule ve hřbet.

Recepty Kapr obecný

Odkazy na recepty z kapra

Desítky receptů na kapra doplněné zdařilými fotografiemi najdete na Toprecepty.cz.
Recepty na kapra na toprecepty.cz

Vynikající pochoutky z kapra můžete připravit grilováním. Vyzkoušejte recepty na grilování kapra na stránkách nagrilu.cz
Recepty na grilovaného kapra – Nagrilu.cz

Na stránkách věnovaným Třeboňskému kaprovi najdete názorné video recepty na přípravu specialit z kapra, které pro Vás připravil mistr kuchař Petr Stupka. Nechybí zde pověstná třeboňská specialita „Kapří hranolky“, tradiční recept „Kapr na modro“ či oblíbená specialita Petra Stupky „Pečené kapří ocásky“.
Videorecepty na přípravu kapra na Trebonskykapr.cz

Inspirací pro kuchyňskou úpravu kapra Vám může být široký výběr on-line receptů na kapra na stránkách Recepty.centrum.cz. Vyzkoušejte recepty jako „Chlupatý kapr“, „Minutkový kapr“ či „Kapr na koprové omáčce“.
Kapří recepty na Recepty.centrum.cz

Reklama
Recepty, videa, prodejní místa - Třeboňský kapr

Komentář

 

Odkazy k článku Kapr obecný

Štika obecná

Candát

Sumec

Náš tip

Rubrika ryby

.::.
www.ceskaryba.cz - 2009 :: Webdesign ODEON