V tekoucích vodách žije hlavně v cejnovém pásmu s členitým dnem, vyskytuje se ve stojatých vodách. Sportovně i hospodářsky cenný druh. Významný regulátor plevelných ryb. U sumců se někdy vyskytuje albinismus (chybějí pigmenty, hlavně melanin). Průměrná váha lovených ryb okolo 8 – 10 kg.
Sumčí maso je opředeno nejednou pověrou. Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem, jak se v našich zemích traduje. Naopak v poslední době se čím dál častěji objevuje v obchodní síti ve zpracované formě. Sumčí filet nebo sumčí podkova jsou pochoutkou, která by dozajista obohatila i Váš jídelníček.
Recepty, jako připravit sumce na bazalce, bifteky ze sumce či česnekového sumce, najdete na rybářských stránkách „Zoufalí rybáři“.
Recepty na sumce na Zoufalirybari.cz
Recept na přípravu smaženého sumce v těstíčku – Plzeňského sumce – najdete na stránkách Klatovského rybářství.
Recept na sumce na stránkách Klatovského rybářství a.s.
Vyzkoušejte recept na rybí specialitu „Sumec dle baštýře Jardy“ podle receptu on-line kuchařky Recepty.cz
Recept na specialitu ze sumce na Recepty.cz
Ubytování - rybaření v ČR: Nabídka chat a chalup pro vaši dovolenou v dosahu rybářských revírů.
Kapr bez kostí - video: Prohlédněte si na videu návod, jak připravit kapra bez kostí.
Penzion Třeboň - ubytování: Využijte nabídku ubytování v Třeboni v penzionu Schwarzenberský seník. Užijte si relaxaci na Třeboňsku.
Sportovní rybolov: Informace o možnosti sportovního rybolovu na Třeboňksu.